SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Zapiekać ser czy nie?? Zapiekanki Pizza itp

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    hx za odpowiedz ale tego arta ze podgrzewana zywnosc ma wieksze IG no i racja, obróbka termiczna zwiększa ig ale Ty pisałeś o kaloryczności a ig nie ma nic wspólnego z kalorycznością nie wpływa więc to na nijak na kaloryczność posiłku wychodzi na to zeby nie jesc w ogole żółtego sera... bo przeciez je sie go tylko z takimi rzeczami jak chleb, [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 13421 Data: 2009-07-15 21:00:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kasza jęczmienna

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    wiecie co, powiem Wam tak. najlepsi profesorowie nie potrafią zagłebić sie do końca w tajemnice anatomii a my tu rozkminiamy o IG kaszy. kurczek odpowiedzmy sobie na pytanie: dobra jest?? no dobra... no i po wyścigach, starczy tyle. jak dobra to jemy i tyle. I mam pytanie do tych co sie znają?/ czy gotowanie (gólnie obróbka termiczna) wływa na [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 16016 Data: 2006-05-12 00:06:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kasza jęczmienna

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Na długość łańcucha nie, ale obróbka termiczna i mechaniczna powoduje, że pokarm jest rozdrobniony i enzymy mają większy dostęp do cząsteczek skrobii. Przeciwnie działa właśnie błonnik rozpuszczalny, tworzy z pokarmem coś w rodzaju żelu przez co enzymy mają utrudniony dostęp do makroskłandików.

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 16016 Data: 2006-05-12 00:17:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dziennik faftaqa

    Post
    Odchudzanie i forma po męsku

    Zapraszam ;-) A co do dziennika vitalmaxa (*aktualnei dziennik mr.big się nazywa_ to faktycznie, są tam bazy danych z zawartością wit i skł mineralnych, tyle że o ile pamietam program nie liczy strat zwiazanych z obróbką termiczną (zaklada się że np. w przyapdku wit C wynoszą on ok 50%), więc wyniki mogą byćtrochę zawyżone. Alew tej cenie (jest on [...]

    Odpowiedzi: 441 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-07-31 11:38:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Redukcja do oceny, 89kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Po 1 ryż biały wymieniaj na basmanti, parabolied, czy jaśminowy, po 2 nie wrzucaj gotowana pierś z kurczaka, tylko waż wszystko przed obróbką termiczną, 2x białko w prochu Ci nie potrzebne, banana wymieniaj na inne owoce, kure na inne mięsa, wafle od czasu do czasu, są zdecydowanie lepsze węgle [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 4713 Data: 2017-09-24 21:30:42 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • NOWE ŻYCIE

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Skoro ważysz 67 kg to 2g/kg masy ciała daje: 134g - tyle białka musisz dostarczyć organizmowi. Tłuszcze powinny być na poziomie 1g/kg masy ciała Reszta to węglowodany - ustalasz w zależności od celu i poziomu zatłuszczenia Korzystając z przelicznika Atwatera wiemy że 1 g białka - 4,0 kcal 1 g tłuszczu - 9,0 kcal 1 g węglowodanów - 4,0 kcal 1 [...]

    Odpowiedzi: 66 Ilość wyświetleń: 5990 Data: 2010-07-12 13:52:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • "Dieta" do oceny

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ta dieta to jakaś ...masakra. Waż wszystko przed obróbką termiczną, gajnera sobie daruj póki nie "nauczysz się jeść" uwierz, że po tygodniu - dwóch zjadając 2800 będziesz czuł głód. Chleby tostowe i szyneczki wywal, lody możesz na luzie zrobić sam z mrożonych owoców, trochę mlek, wheya i gotowe. Płatki chocapic do wywalenia wymień na owsiane/ [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 1285 Data: 2016-05-31 13:33:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Redukcja tkanki tłuszczowej - pomoc

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zawsze surowe , wszystko ważymy przed obróbką termiczna

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 2161 Data: 2021-07-17 05:58:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na redukcje do oceny 63kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wrzucisz zdjęcie do wglądu? Jak zamierzasz to urozmaicać ? Nie wrzucaj pierś gotowana, tylko waż wszystko przed obróbką termiczną.

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 17391 Data: 2017-05-19 20:42:52 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • ckd

    Post
    Iron Horse Series

    3-5 g sodu/d i 2-3 g potasu/d - to bardzo ważne dla utrzymania beztłuszczowej masy ciała. Inuici najczęściej jedli mięso razem z wywarem, dodatkowo dokładali do takiej zupy krew upolowanych karibu(żródło sodu). O ile z sodem nie jest tak ciężko to z potasem jest gorzej. Obróbka termiczna mięsa pozbawia go w znacznej części potasu. W badaniach, [...]

    Odpowiedzi: 63 Ilość wyświetleń: 9507 Data: 2007-04-12 12:56:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak liczyć kaloryczność jajecznicy ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Ważysz jaja przed obróbką termiczną i wpisuje daną gramaturę do dziennika żywieniowego. Cała filozofia.

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 15093 Data: 2016-10-29 11:43:21 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do konsultacji

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    zawsze liczysz produkty przed obróbką termiczna :)

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 913 Data: 2013-04-06 17:58:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do oceny, 60kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Twój lekarz wie w ogóle z czego składa się gainer? Jeśli nie to niech najpierw sprawdzi zanim zezwoli. Osobiście nie polecałbym tak wysoko przetworzonej odżywki składającej się z kupy cukru ( strasznie niska gęstość odżywcza ). Gdybyś zapił mlekiem drożdżówki to byłoby to prawie samo. Na dłuższą metę opychanie się gainerami może w sposób [...]

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 8573 Data: 2017-07-21 14:48:50 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna jedzenia

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Charon - czyli na prosty, chłopski (znaczy sie moj ) rozum: 100g kasza przed gotowaniem ma 70g ww, po gotowaniu ze 100g robi sie np. 500g i te 70g ww rozklada sie na te 500g po ugotowaniu wiec dlatego w 100g taka mala ilosc zostaje. sorry ale jak sie czasem zatne to ciezko jest z moim rozumowaniem dzieki za strone potem po niej pobuszuje, ciekawe [...]

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 11405 Data: 2006-10-18 09:03:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Co to jest ig :)?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 18630 Data: 2006-05-26 21:59:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Picie jajka - pytanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] ma swoje plusy i minusy na pewno nie stwierdzil bym ,ze absolutnie nie powinno sie jesc surowych jaj na dowod podajac utrate skladnikow odzywczych i nie powiedziałbym rowniez ze obrobka termiczna to najlepsze rozwiazanie nie majace żadnych wad krótko mówiać "każdy medal ma dwie strony" Zmieniony przez - mombas w dniu 2009-03-19 20:13:47

    Odpowiedzi: 42 Ilość wyświetleń: 19262 Data: 2009-03-19 20:11:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Picie jajka - pytanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    A oglądałeś filmiki gdzie mówiono o szkodliwości surowych jajek ? Też mówili tam naukowcy. Pisząc od siebie spożywanie surowych jajek jest niewskazane.Nasz organizm nie posiada tak silnych enzymów trawiennych ,aby białko w takiej postaci zostało wchłonięte. Lepiej ugotowac lub usmażyc. Obróbka termiczna jajka w minimalnym stopniu zuboża wszelkie [...]

    Odpowiedzi: 42 Ilość wyświetleń: 19262 Data: 2009-03-19 20:56:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Moja Dieta - pomocy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Oczywiście,że przed obróbką termiczną;-)

    Odpowiedzi: 83 Ilość wyświetleń: 5491 Data: 2012-07-03 14:16:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • "Warzywa na patelni"a redukcja

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    ziemniaki i kukurydza mają wysoki IG niezależnie od sposobu przyżądzenia , IG marchwi wzrasta wraz z obróbką termiczną - a jak wiadomo na redukcji unikamy skoków insuliny

    Odpowiedzi: 76 Ilość wyświetleń: 17175 Data: 2010-05-19 18:35:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • uht, pasteryzacja?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    pasteryzacja-ogrzewanie produktu w pasteryzatorach w temperaturze nie przekraczającej 100 oC. Zadaniem pasteryzacji jest osiągnięcie możliwie największego stopnia wyjałowienia towaru, przy jednoczesnym zachowaniu podstawowych cech towaru „świeżego”: -pasteryzacja długotrwała, czyli niska, temperatura od 60 oC do 72 oC. [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-06-26 12:30:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)