hx za odpowiedz ale tego arta ze podgrzewana zywnosc ma wieksze IG no i racja, obróbka termiczna zwiększa ig ale Ty pisałeś o kaloryczności a ig nie ma nic wspólnego z kalorycznością nie wpływa więc to na nijak na kaloryczność posiłku wychodzi na to zeby nie jesc w ogole żółtego sera... bo przeciez je sie go tylko z takimi rzeczami jak chleb, [...]
wiecie co, powiem Wam tak. najlepsi profesorowie nie potrafią zagłebić sie do końca w tajemnice anatomii a my tu rozkminiamy o IG kaszy. kurczek odpowiedzmy sobie na pytanie: dobra jest?? no dobra... no i po wyścigach, starczy tyle. jak dobra to jemy i tyle. I mam pytanie do tych co sie znają?/ czy gotowanie (gólnie obróbka termiczna) wływa na [...]
Na długość łańcucha nie, ale obróbka termiczna i mechaniczna powoduje, że pokarm jest rozdrobniony i enzymy mają większy dostęp do cząsteczek skrobii. Przeciwnie działa właśnie błonnik rozpuszczalny, tworzy z pokarmem coś w rodzaju żelu przez co enzymy mają utrudniony dostęp do makroskłandików.
Zapraszam ;-) A co do dziennika vitalmaxa (*aktualnei dziennik mr.big się nazywa_ to faktycznie, są tam bazy danych z zawartością wit i skł mineralnych, tyle że o ile pamietam program nie liczy strat zwiazanych z obróbką termiczną (zaklada się że np. w przyapdku wit C wynoszą on ok 50%), więc wyniki mogą byćtrochę zawyżone. Alew tej cenie (jest on [...]
Po 1 ryż biały wymieniaj na basmanti, parabolied, czy jaśminowy, po 2 nie wrzucaj gotowana pierś z kurczaka, tylko waż wszystko przed obróbką termiczną, 2x białko w prochu Ci nie potrzebne, banana wymieniaj na inne owoce, kure na inne mięsa, wafle od czasu do czasu, są zdecydowanie lepsze węgle [...]
Skoro ważysz 67 kg to 2g/kg masy ciała daje: 134g - tyle białka musisz dostarczyć organizmowi. Tłuszcze powinny być na poziomie 1g/kg masy ciała Reszta to węglowodany - ustalasz w zależności od celu i poziomu zatłuszczenia Korzystając z przelicznika Atwatera wiemy że 1 g białka - 4,0 kcal 1 g tłuszczu - 9,0 kcal 1 g węglowodanów - 4,0 kcal 1 [...]
Ta dieta to jakaś ...masakra. Waż wszystko przed obróbką termiczną, gajnera sobie daruj póki nie "nauczysz się jeść" uwierz, że po tygodniu - dwóch zjadając 2800 będziesz czuł głód. Chleby tostowe i szyneczki wywal, lody możesz na luzie zrobić sam z mrożonych owoców, trochę mlek, wheya i gotowe. Płatki chocapic do wywalenia wymień na owsiane/ [...]
3-5 g sodu/d i 2-3 g potasu/d - to bardzo ważne dla utrzymania beztłuszczowej masy ciała. Inuici najczęściej jedli mięso razem z wywarem, dodatkowo dokładali do takiej zupy krew upolowanych karibu(żródło sodu). O ile z sodem nie jest tak ciężko to z potasem jest gorzej. Obróbka termiczna mięsa pozbawia go w znacznej części potasu. W badaniach, [...]
Twój lekarz wie w ogóle z czego składa się gainer? Jeśli nie to niech najpierw sprawdzi zanim zezwoli. Osobiście nie polecałbym tak wysoko przetworzonej odżywki składającej się z kupy cukru ( strasznie niska gęstość odżywcza ). Gdybyś zapił mlekiem drożdżówki to byłoby to prawie samo. Na dłuższą metę opychanie się gainerami może w sposób [...]
Charon - czyli na prosty, chłopski (znaczy sie moj ) rozum: 100g kasza przed gotowaniem ma 70g ww, po gotowaniu ze 100g robi sie np. 500g i te 70g ww rozklada sie na te 500g po ugotowaniu wiec dlatego w 100g taka mala ilosc zostaje. sorry ale jak sie czasem zatne to ciezko jest z moim rozumowaniem dzieki za strone potem po niej pobuszuje, ciekawe [...]
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po [...]
[...] ma swoje plusy i minusy na pewno nie stwierdzil bym ,ze absolutnie nie powinno sie jesc surowych jaj na dowod podajac utrate skladnikow odzywczych i nie powiedziałbym rowniez ze obrobka termiczna to najlepsze rozwiazanie nie majace żadnych wad krótko mówiać "każdy medal ma dwie strony" Zmieniony przez - mombas w dniu 2009-03-19 20:13:47
A oglądałeś filmiki gdzie mówiono o szkodliwości surowych jajek ? Też mówili tam naukowcy. Pisząc od siebie spożywanie surowych jajek jest niewskazane.Nasz organizm nie posiada tak silnych enzymów trawiennych ,aby białko w takiej postaci zostało wchłonięte. Lepiej ugotowac lub usmażyc. Obróbka termiczna jajka w minimalnym stopniu zuboża wszelkie [...]
ziemniaki i kukurydza mają wysoki IG niezależnie od sposobu przyżądzenia , IG marchwi wzrasta wraz z obróbką termiczną - a jak wiadomo na redukcji unikamy skoków insuliny
pasteryzacja-ogrzewanie produktu w pasteryzatorach w temperaturze nie przekraczającej 100 oC. Zadaniem pasteryzacji jest osiągnięcie możliwie największego stopnia wyjałowienia towaru, przy jednoczesnym zachowaniu podstawowych cech towaru „świeżego”: -pasteryzacja długotrwała, czyli niska, temperatura od 60 oC do 72 oC. [...]